Toit meid kahjustab. Toit meid tervendab.

Hiljuti sain vastata taaskord ühele levinud ja tuttavale küsimusele- kas šokolaad on tervislik? Mu lemmik vastus sellistele küsimustele algab ’’See sõltub ...’’, sest teaduslikud tõendusmaterjalid ei kaldu antud teema puhul ainult ühele kindlale poolele. Vähemalt sama levinud küsimus on ka see, kust üldse leida toitumise kohta väärt informatsiooni.

See raamat ei ole ühest järjekordsest imedieedist, vaid toidust, toitumisest ja tervisest kõige otsesemas tähenduses. See on ladusalt, lihtsas inimkeeles kirjutatud kompaktne käsiraamat, mis jagab hulgaliselt algtõdesid nii algajale kui ka edasijõudnud toitumis- ja tervisehuvilisele. Ning mis kõige olulisem, vastuse leiab paljudele levinud tervise- ja toitumisalastele küsimustele.

Toitumisteadus on tänu suurenenud teaduslikele tõenditele oluliselt täienenud. See raamat ei puuduta ainult teadmisi kindlatest toiduainetest või toitumise põhitõdesid. Siit saad teada ka sellest, kuidas näiteks toidu käitlemine tervisele mõju avaldab. Kolmest osast koosneva raamatu esimene peatükk võtab kokku toitumise põhitõed, millele tuginedes saab iga lugeja üles ehitada oma toitumise.

Raamatu teine osa võtab luubi alla ja analüüsib üle saja erineva toiduaine. Vanasti räägiti, et greip ei ole mitte ainult toitainerikas, vaid aitab ka rasvu põletada. Kas tõesti? Lisaks leiab toiduainete kohta ohtralt nii kokkamis-, ostu kui ka säilitusnippe.

Organismid reageerivad toiduainetele erinevalt. Mõnda meist lihtsalt puudutab see vähem, teisi rohkem. Paljudel terviseprobleemidel on leitud tugev seos toitumisega, mainimata seda, et mõned neist on toitumisest põhjustatud. Kuidas siis toitumine oma tervise heaks tööle panna?

Head lugemist, avastamist ja tugevat tervist,
Henri Ruul, Dietoloog

Comments are closed.